Het display Tijdmeten toen en nu

Het Beiaardmuseum in Asten heeft in 1989 het display tijdmeten van het Evoluon kado gekregen. We zijn eens gaan kijken of het er nog was.

Overzicht van het display over tijd meten zoals dit stond opgesteld in het Evoluon. Deze foto is uit 1989 maar het display over tijd meten was in 1967 al aanwezig. Deze datum is op de bouwtekeningen van de waterklok aangetroffen.

Het originele tijdmeten display van de andere kant gezien. Hier zie je ook het linker paneel, waar het verhaal begint met vertellen over tijdmeten in het verre verleden.

Links naast de waterklok stond dit diorama van Stonehenge

Het Stonehenge display nu.

Display boom met jaarringen en display de juiste tijd. In dit laatste display was een DCF77 atoomklok signaal ontvanger opgenomen.

Display de juiste tijd en het tekstbord naast Stonehenge nu. De Stonehenge foto ziet er nu anders uit, maar dat komt omdat de verlichting van de dia niet aan is. Het display van de boom met jaarringen is ook bij het museum aanwezig, maar is elders opgeslagen.

De drie hoofd displays: De onrust, De stemvork, Het kwartskristal

De drie hoofd displays nu in de opslag. Ze staan achter elkaar dus je ziet alleen de eerste duidelijk, maar ze zijn er allemaal. Ze zijn door de tand des tijds een beetje geel geworden, maar verder nog in perfecte staat.

Wat je aan deze foto's niet kunt zien is dat er op elk display wel wat bewoog. De werking van de onrust is duidelijk te zien want hij draait, en met de twee scheepjes links wordt aangegeven waarom een slinger uurwerk niet werkt aan boord van een schip, want het slingeren van het schip gaat de slinger van het uurwerk tegen. We hebben spanning op het display gezet en het begon meteen te werken. Je ziet in deze korte clip (MPG bestand, 1.7MB) hoe het scheepje schommelt en de onrust draait. Als je heel goed naar het scheepje kijkt kan je zien hoe de slinger van de klok die in het scheepje hangt, slingert maar in feite stilstaat omdat het scheepje precies de tegengestelde beweging maakt. In het meest linkse scheepje zou je de slinger van de klok wel zien bewegen omdat het scheepje stil staat, maar dat is niet te zien op dit filmpje want we hadden niet genoeg stopcontacten om dat scheepje ook aan te sluiten.

Het display stemvork en kwartskristal achter het onrust display. Achterop het onrust display zie je de motortjes zitten die de onrust en de twee scheepjes aandrijven.

We hebben ook de stemvork en het kwartskristal uitgeprobeerd en deze beide displays begonnen ook meteen met bewegen toen de spanning werd aangesloten. Op die manier werd toen de werking van een stemvork en een kristal op eenvoudige wijze duidelijk gemaakt aan de bezoekers.

Het meest linkse display over het tijdmeten in het verre verleden is ook aanwezig, maar dit kon tijdens dit bezoek niet gefotografeerd worden.

De waterklok in 1989

De waterklok nu in het beiaardmuseum. Men heeft er een nieuwe kast omheen gemaakt, maar het is duidelijk te zien dat het dezelfde klok is.

Achter de schermen was er ook een hoeveelheid apparatuur aanwezig. Bij het display over het kwartskristal zaten twee frequentietellers, en er was een DCF77 atoomklok ontvanger aanwezig. Deze apparatuur is ook allemaal nog aanwezig. Op de achtergrond de rechter helft van het kwartskristal display. De wereldbol met erop de lengtegraden aangegeven hoort er ook bij, die stond oorspronkelijk bij het sextant display.

Als alle andere musea die een gift van het Evoluon hebben ontvangen er net zo zuinig op geweest zijn als het Beiaardmuseum, dan staan ons nog veel verrassingen te wachten!