Evoluon film

Ernst Leefsma vond in zijn archieven een zeldzame Laservision disc met een 12 minuten durende film over het Evoluon er op. De film werd rond 1969 gemaakt, misschien door Bert Haanstra maar waarschijnlijker door Pim Heytman. We weten niet zeker wie, de informatie die we hebben spreekt elkaar tegen. (Familie van Bert Haanstra kan zich niet herinneren dat hij met een Evoluon project bezig is geweest, maar de stijl van filmmaken die is gebruikt lijkt erg veel op die van Haanstra.) We weten alleen zeker dat de film is gemaakt door een bedrijf met de naam Carillon Film.

Er is geen gebruik gemaakt van een commentator, je hoort alleen zang en geluidseffecten, en geluiden uit het Evoluon zelf. De beelden spreken voor zichzelf. De muziek van de film werd geschreven door Jaap Hofland en gezongen door hem, met zijn zanggroep "De Moonliners". Hierin zongen destijds Henk de Jong, Jan Beishuys(z)en, Leen Dijkkamp, Jaap Hofland en Trijntje (Tine) Hofland-Hoorn. Letty de Jong heeft meegezongen met de reclame voor de Evoluon film.

Hier zijn twee paginas met beelden uit de film. Onderaan de tweede pagina is een link waarvan u de film kunt downloaden.

Engelse TV kijkers zullen zich deze film nog wel herinneren, want de BBC heeft hem lang voor testuitzendingen gebruikt tijdens de introductie van de kleurentelevisie in het begin van de jaren 70. Hierbij werd een aantal films elke dag uitgezonden zodat men de kleurentelevisies die bij de mensen thuis werden neergezet goed kon afstellen.

Meer beelden uit de film