James Gardner

James Gardner (1908 - 1995) was Groot-BrittaniŽs belangrijkste naoorlogse tentoonstelling- en museumontwerper. Hij begon zijn carriere met campagnes voor het Ministerie van Informatie tijdens de oorlog, en hielp daarna mee om de visuele ervaring van het na-oorlogse BrittaniŽ te vormen. Hij werdt door de Raad van Industrieel Ontwerp gevraagd het ontwerp van grote evenementen, waaronder de "Britain Can Make It" tentoonstelling in 1946 en het "Festival of Britain" in 1951, te leiden. Hij ontwierp de openbare decoraties voor de Kroning van Elizabeth II in 1953.

Handelsbeurzen op lokaal en internationaal niveau waren een voornaam gedeelte van zijn werk, met onder andere "stands" voor exposanten op de jaarlijkse "Ideal Home" tentoonstellingen en projecten voor het Centraal Informatiebureau. Voor de Wereldtentoonstelling 1958 in Brussel en de Expo 67 in Montreal had Gardner een aanzienlijke stem in de presentatie van ideeen over de Britse identiteit aan internationaal publiek. Zijn ontwerpen voor de Commonwealth Institute in Londen in de vroege jaren 60 van de 20e eeuw uitten Groot-Britannies veranderende relatie met de kiezers van het voormalige Britse Rijk.

De Ontwerparchieven van de Universiteit van Brighton bevatten het complete archief van James Gardner. Het bestaat uit enkele duizende tekeningen, bouwtekeningen en foto's alsook zakelijke correspondentie en private documenten (vijftig grote dozen) en is daardoor van onschatbare waarde als bron voor de bestudering van na-oorlogse Brits tentoonstelling-ontwerp. Het Archief bevat originele bouw- en andere tekeningen van grote buitenlandse museumontwikkelingsprojecten zoals het Evoluon. Een van Gardner's laatste projecten, het Museum der Tolerantie in Los Angeles uit 1993, is ook aanwezig in deze archieven.

Sketch the house section

Sketch approach to the electron

Sketch the theatre

Dit zijn drie ontwerpen van Gardner voor het Evoluon.

Op dit moment is er geen website voor de Gardner archieven. Zodra er een beschikbaar komt, zal die gelinkt worden op deze pagina.

Als u geinteresseerd bent in James Gardners projecten, kunt u eens op zoek gaan naar zijn boek "The ARTful designer, ideas off the drawing board, by James Gardner" ISBN 0-9521277-0-9