De Evoluon koffie machine

Een van de objecten die zich iedereen nog herinnert is het apparaat in de kelder wat "koffie" kon zeggen. Met twee draaiknoppen kon je allerlei manieren instellen waarop het woord werd uitgesproken. Het was in 1966 een enorm mirakel dat er een apparaat bestond wat natuurgetrouw op allerlei manieren een woord kon uitspreken.

Het koffie apparaat is gedurende de complete openingsperiode van het Evoluon aanwezig geweest. Het is minstens 1 keer geheel opnieuw gebouwd. Er was natuurlijk veel slijtage aan door het veelvuldig gebruik.

Download het filmpje

Dit is een kort filmpje waarin je het geluid van de koffie machine nog eens terug kunt horen.

Klik hier om koffie.ogg te downloaden (6 MB)

 

Waar is hij nu

In 1989 is het apparaat weg gegeven aan het Ontario Science Centre. Ook hier was het apparaat gedurende vele jaren een grote hit.

Na een modernisering verdween het uit de tentoonstelling. Wij gingen er van uit dat het apparaat was weg gegooid. Maar in 2009 in een posting op Facebook dook het apparaat ineens op. Uit het bijschrift blijkt dat het apparaat defect is en dat men naar onderdelen zoekt.

Dus als er iemand is die een schema heeft van het koffie apparaat, of meer over de achtergrond ervan weet te vertellen, wij horen het graag! Neem contact op met kees apenstaartje evoluon.org. Wij zullen ervoor zorgen dat de informatie op de juiste plaats terecht komt.