Het Evoluon amateur radio station

In het Evoluon was een permanent bemand amateur radio station. Het had de callsign PE2EVO. Hier foto's die in de jaren 60 gemaakt zijn, toen het station net geplaatst was.

PE2EVO plm 1969

Het PE2EVO station in ongeveer 1969. Van de namen rechtsboven
werd de naam opgelicht van het land waar verbinding mee was.

pa0paz in pe2evo plm 1969

PA0PAZ achter de door hem zelf gebouwde zendontvanger.
De lichtende streep op de wereldkaart gaf de antennerichting aan.

uitzicht vanaf pe2evo

Uitzicht op de tentoonstelling vanuit het zendstation.

PA0PAZ tijdens CQ-PH contest 1982

PA0PAZ tijdens CQ-PH contest in 1982.

Het diploma voor succesvolle deelname aan het CQ-PH evenement.

Het amateurstation in 1989.

PE1DNA's Evoluon QSL cards

Radio-amateurs die in contact kwamen met PE2EVO kregen een speciale 'qsl' kaart als ze er een verbinding mee maakten, om dit contact te bevestigen. (QSL is in het morse code verkeer het signaal voor het correct ontvangen zijn van een bericht.) Hier zijn foto's van die kaarten en het verhaal van een radio-amateur.

pe2evo qsl 1 front pe2evo qsl 1 back

De eerste kaart van PE2EVO kreeg ik toen ik een luisterraport inzond. Ik had toen nog geen licentie. Het was een kaart die werd gedrukt in zes versies, met het PE2EVO callsign gekleurd voor de betreffende HF band. (toen alleen 3.5 / 7 / 14 / 21 / 28 MHz). Met deze kaart kon je gratis toegang krijgen tot het Evoluon! Ik gebruikte deze kaart heel vaak om het Evoluon te bezoeken, want ik woonde er vlakbij. Na een aantal jaren kreeg ik een stempel op de kaart, waarna hij niet meer geldig was voor vrije entree. Ik heb het stempel van de kaart verwijderd, maar hem daarna toch niet meer gebruikt om gratis entree te krijgen.

pe2evo qsl 2 front pe2evo qsl 2 back

De tweede kaart is van een tweeweg verbinding die ik had met PE2EVO operator Karel op 145 MHz. Deze kaart ziet er niet zo professioneel uit als de eerste, en de tekst over gratis toegang ontbreekt. Karel had waarschijnlijk RSI gekregen van het tekenen van de vele kaarten en gebruikte voortaan een stempel. De operators van PE2EVO (Karel, PA0KGV, Peter, PA0PAZ en Wim, PA3BEB) waren waarschijnlijk de enige professionele radio amateurs. Ze werden betaald door Philips voor het bemannen van een amateur radio station, wat ook door Philips betaald werd! Uiteraard hadden ze de opdracht om aan de bezoekers van de tentoonstelling tekst en uitleg te geven. Peter was ook de computer sysadmin en programmeur voor de computersystemen van het Evoluon.

pi9evo  qsl front pi9evo qsl back

Op de derde kaart staat het nieuwe callsign PE9EVO. Deze wijziging was het gevolg van enkele wijzigingen in de Nederlandse regelgeving op het gebied van callsign prefixen, in de loop van de jaren 80.

Regards,
Joop, pe1dna@amsat.org