Nicolas Schoeffer

Levensloop

(Uittreksel uit opstel van Jean Cassou in Catalogus tentoonstellingen 1964 Stedelijk Museum Amsterdam, Stedelijk Van Abbemuseum Eindhoven)

De kunst heeft dikwijls geprobeerd beweging uit te beelden. Hierover zou een hele ontwikkelingsgeschiedenis te schrijven zijn. Een van de mooiste uitingen danken wij aan Nicolas Schoeffer.

Hij werd in 1912 in Kalocsa in Hongarije geboren, studeerde aan de Kunstacademie te Budapest en aan de Ecole des Beaux Arts te Parijs. Hij woont sinds 1936 in Parijs en behoort tot de meest dynamische mensen, voortgedreven door ongeduld en een nerveuze zelfverzekerdheid, waardoor hij steeds weer nieuwe perspectieven ontdekt. Schoeffer is een beeldhouwer, die licht, kleur, beweging en tijd in zijn werk opneemt.

In een eerste periode, vanaf 1948, ontwikkelt hij de ruimtedynamiek in sculpturen en reliëfs. Zo komt hij tot ruimtedynamische torens (1955, park van Saint-Cloud te Parijs).

Hij gaat daarna de cybernetica gebruiken om zijn sculpturen te verlevendigen, zoals in Cysp 1 (Parijs 1956), een mobiel werk, dat dankzij een ingebouwd electronisch brein een bepaalde autonome werking bezit. In andere gedaante vinden we de bedoeling terug in lichtdynamische projecties (1956 - 1957, Luminoscoop, Lichtmuur).

In een derde fase na 1960 laat hij zijn kunst ingrijpen op het tijdverloop van het in beweging zijnde werk: chronodynamiek.

Kunstwerk

Titel: Beeld - Beweging - Belichting.

Datering: 1959.

Afmetingen: hoogte 231 cm, breedte 80 cm, diepte 66 cm.

sculptuur; beeld, beweging, belichting

Toelichting van het Kunstwerk

Deze draaiende, licht-reflecterende sculptuur van Nicolas Schoeffer is, als kunstwerk, een uiting van onze tijd. Vorm, beweging en licht spelen een rol bij het scheppen van een nieuwe, artistieke totaalindruk.

Facsimile van zijn handtekening:

handtekening

Locatie in Evoluon

Kelder tegenover roltrap.

Boek over Kunstenaar

Nicolas Schoeffer, Introduction de Jean Cassou, textes de Guy Habasque et du Dr. Jacques Ménétrier, Editions de Griffon, Neuchâtel.