Ossip Zadkine

Levensloop

(Overgenomen uit Oosthoeks encyclopedie)

Eigenlijk Russisch Sadkin, Frans Russische beeldhouwer, geboren 14 juli 1890 te Smolensk.

Studeerde aan de academie te Londen en Parijs, waar hij zich in 1909 vestigde.

1941 - 1945 was hij te New York. Onderging de invloed van het kubisme, surrealisme en van de kunst der Afrikaanse primitieven. Zijn eerste werk kenmerkt zich door een kubistische blokachtige opbouw, waarbij hij de aard van het materiaal (boomstam, steenblok) respecteerd.

Later krijgt zijn werk zijn expressiviteit door een lossere opbouw, verkregen door een harmonieuze verbinding van holten en volumina, waardoor zijn beelden in al hun eenheid als het ware ontleed zijn.

Werken onder anderen: Monument voor een verwoeste stad (1953; afbeelding Rotterdam), Sint Sebastiaan (Eindhoven), Pièta (Utrecht), verder talrijke beelden en plastieken in de open lucht en in musea (met name in Frankrijk en de V.S.).

Kunstwerk

Titel: Kernontlading.

Datering: 1965.

Afmetingen: hoogte 141 cm, breedte 55 cm, diepte 30 cm.

sculptuur; kernontlading

Toelichting op het Kunstwerk

Aangeboden aan het Evoluon door Georges Elgozy, voorzitter van de jury, ter gelegenheid van de uitreiking van de prix économique aan ir. L.C. Kalff, ontwerper van het Evoluongebouw, toen deze prijs voor het eerst werd toegekend door de Franse vereniging "Recherches et Formes de Demain" in tegenwoordigheid van ir. F.J. Philips op 15 november 1967.

Kort daarna is Zadkine overleden.

Locatie in Evoluon

Westvleugel.