Evoluon films

Eerst hadden we maar 1 film over het Evoluon van vroeger. Maar nu hebben we een goudmijntje aangeboord, dus nu op deze plaats een overzicht van de beschikbare Evoluon films!

Update: Wegens onderhoud aan de site zijn van een aantal van deze films de originele bestanden tijdelijk niet bereikbaar. Om te zorgen dat u de films toch kunt zien, hebben we Youtube links toegevoegd. De beeldkwaliteit zal dan een stuk slechter zijn, maar dan ziet u in ieder geval iets.

De "Haanstra" film

De bekendste film over het Evoluon, waarvan veel mensen aannemen dat hij door Bert Haanstra is gemaakt, maar hiervoor zijn nooit bewijzen gevonden.

Beelden uit de eerste film

Youtube links: deel 1 deel 1 deel 2 deel 2

De commercial

In 1981 werd er een beroemd geworden commercial over het Evoluon gemaakt, waarin je het als een vliegende schotel zag wegvliegen. Hij is gevonden op een oude videoband door de video en audio fragmenten verzamelaars van Gouweloos

Youtube link naar de Evoluon Commercial

De eerste Hagenberg film

Theo Hagenberg is in 1966 met zijn filmcamera regelmatig naar het Evoluon toegegaan en heeft beelden gemaakt van de bouw van het Evoluon, de carillontoren in het veld er tegenover, en van de technische mast naast het Evoluon. Kort geleden zijn deze beelden ontdekt.

Beelden uit de eerste film

De film staat op Youtube in drie delen. deel 1 deel 2 deel 3

De tweede Hagenberg film

Theo Hagenberg heeft in 1966 niet alleen de bouw, maar ook de opening van het Evoluon en het grote feest ter gelegenheid van het 75jarig bestaan van Philips gefilmd. Het is prachtig om de feestende menigte te zien, en zelfs een glimp van Prins Bernhard is opgevangen.

Beelden uit de tweede film

Deze film staat op Youtube in twee delen. deel 1 deel 2

De kogelbaan

Jac Goudsmit heeft het techniek museum van de TU Delft bezocht en heeft de kogelbaan voor ons gefilmd!

Youtube link naar de kogelbaan film

De Senster

De Senster op Youtube

Interview met Leo de Bever

Op Youtube is ook een interview met Leo de Bever te bekijken.

Deel 1 Deel 2

De zonnewijzer

Voor het Evoluon staat tegenwoordig de zonnewijzer, ontworpen door F. Carasso. Deze stond oorspronkelijk voor het Philips Ontspannings Centrum, en is na de sloop hiervan verplaatst naar het Evoluon.

De zonnewijzer op Youtube