Philips museum Eindhoven

We hebben een bezoek gebracht aan het Philips Museum in Eindhoven, beheerd door de Stichting tot behoud van historische Philipsproducten, om te zien wat daar nog te vinden was van het Evoluon.

s_mq1.jpg

Het eerste wat je opvalt als je binnen komt is deze maquette van Eindhoven uit de beginperiode van Philips, die in het Evoluon op de begane grond gestaan heeft. Hier hoorde een computer gestuurde gesproken uitleg bij die op het juiste moment het lampje aan deed in het gebouw waarover verteld werd.

s_mqk.jpg

Die computer is er niet meer, dus het museum heeft een kastje gemaakt om de juiste lampjes met de hand te kunnen bedienen.

s_fab.jpg

Het eerste gloeilampenfabriekje.

s_radio.jpg

In een van de vitrinekasten staat deze geweldige middengolf radio in de vorm van het Evoluon!

s_lepel1.jpg

Ook lagen er Evoluon lepeltjes en een speld. Helaas is deze foto niet zo goed gelukt.

s_foto1.jpg

Aan de muur hing deze zeer oude overzichtsfoto.

s_scopes.jpg

Het museum bezit een prachtige verzameling oude meetapparatuur. Dit zijn twee scopes uit de jaren 30. Het museum heeft een groot aantal vrijwilligers die liefdevol deze oude apparatuur restaureren. Deze apparaten hebben niet in het Evoluon gestaan voor zover bekend, maar ze waren zo mooi dat we ze hier ook bij gezet hebben.

s_stir.jpg

Dit model van een Sterling machine is ook uit het Evoluon. Waarschijnlijk maakte dit onderdeel deel uit van een demonstratie van een Sterling koelmachine. Die maakte Philips toen, handzame machines om op je lab vloeibare lucht te maken. Dat deden ze op het Evoluon ook, aardig om rubber balletjes zo hard te maken dat ze in scherven uiteenspatten als je ze op een staalplaat laat vallen. Om dit model zit nu een ander kastje dan het kastje wat er om heen zat toen het in het Evoluon stond.

s_telf.jpg

Van de telefoon tentoonstelling uit het Evoluon is 'Truus' nog gered.


Ga naar de tweede pagina