De Senster

Vlak bij de ingang van het Evoluon stond van 1970 tot 1974 een prachtige robot, een cybernetisch kunstwerk gemaakt door Edward Ihnatowicz. Het was het eerste computer gestuurde kunstwerk. De Senster bewoog naar geluid toe, maar schrok weg van harde geluiden, of als je probeerde hem aan te raken. Hij gebruikte vier microfoons en twee radar hoorns om te zien en te horen.


De Senster werd bestuurd door de Philips P9201 computer rechts op de foto. De linker kast is de hydraulische besturingseenheid en de rechter kast is de computer. Het was een 16 bit computer met 8 k core memory en paper tape voor het extern geheugen. De P9201 was eigenlijk een Honeywell DDP-416, een kale versie van de DDP-516. Hij werkte met dezelfde software als de Honeywell DDP-116, die de eerste 16 bit computer ter wereld was. De website van Adrian Wise heeft meer informatie over deze computer.

Het programma om de Senster te besturen werd geschreven door Edward Ihnatowicz, maar de systeembeheerder van het Evoluon, Peter Lundahl, had in de loop der jaren zeer veel verfijningen aan het programma toegevoegd, zodat de Senster uiteindelijk bijna levensecht reageerde op zijn omgeving. (Het oorspronkelijke programma van Ihnatowicz staat ook op de site van Adrian Wise.)

Meer over de Senster op www.senster.com de website van Alex Zivanovic, een groot Senster fan. Deze site is zeker een bezoek waard! Er staat een zeldzaam filmpje op, waarin de Senster in beweging te zien is. Dit filmpje kan hier worden bekeken.

De Senster wordt ook genoemd op de site van CACHe een projekt tot het maken van een overzicht van computer kunst gemaakt in Groot-Brittannie

De Jonge Onderzoeker

In december 1971 verscheen er een interessant artikel over de Senster in het tijdschrift De Jonge Onderzoeker. U kunt dit artikel hier lezen.


Tate Museum
Het Tate Museum maakte een video over de Senster in de Gallery of lost art Gallery of lost art - The Senster


Senster onderdelen

Na lang zoeken vonden we nog een klein stukje Senster. Hier het verslag.


Senster terug gevonden!

Iedereen in Eindhoven dacht dat de Senster al jaren geleden vernietigd was bij het leegruimen van de tentoonstelling uit het Evoluon. Maar dank zij het feit dat deze pagina op het Internet staat, en een fan uit Oost-Souburg voor de aardigheid eens 'Senster' in een zoekmachine tikte, zijn we nu in contact gekomen met iemand die ons wist te vertellen dat de Senster nog bestaat! Zie de Senster van nu

Senster herboren

De Senster is herboren in Krakow in Polen. Een team van de universiteit van Krakow heeft het skelet gekocht en in ruim een jaar tijd is de hele Senster gerestaureerd. Oktober 2018 werd hij voor het eerst getoond als onderdeel van de opening van het 100ste academisch jaar van de universiteit. Hij is niet permanent te zien, maar wordt wel getoond als onderdeel van media events. Dit jaar oktober op deze tentoonstelling Exhibition artbots. Op de site van de universiteit staat ook nog deze pagina: Interactive sculpture Senster reactivated after more than forty years