Charles Hubertus Eyck

Levensloop

(Overgenomen uit Oosthoeks Encyclopedie)

Nederlandse schilder, geboren 24-3-1897 Meerssen. Eyck is een der vooraanstaande meesters van de 29 Limburgse schilders. Hij legt zich evenals Joep Nicolas voornamelijk toe op de monumentale schilderkunst (wandschildering, glas in lood, grisailles op opalineglas).

Leerling van de Rijksacademie te Amsterdam. Zijn grote wandschilderingen kenmerken zich door de vrije en losse vorm der compositie, de ongemene knapheid der tekening, de grote decoratieve kracht ontleend aan de zuivere wijze waarmee de kleuren op elkaar afgestemd worden en het epische talent van de schilder (altaarwand en kruiswegstaties te Zeist; ramen in de Katholieke H.B.S. te Heerlen; 24 ramen in de kerk van Achterveld bij Amersfoort; kruiswegstaties te Enchede en Scheijndel; de beschildering van gewelf en apsis te Beek Genhouts; kerkschildering te Wittem).

Daarnaast heeft Eyck nog een groot aantal vrije schilderijen en tekeningen vervaardigd. Tevens vervaardigde Eyck het ontwerp voor het verzetsmonument te Maastricht. Litt. W.F. Gouwe, Glas in lood (in Opgang VII, 1927).

Kunstwerk

Titel: Het Evoluon in Aanbouw.

Datering: 1966

Afmetingen: hoogte 150 cm, breedte 170 cm.

Geschenk van: Burgers' Verwarmingsindustrie N.V., Eindhoven.

schilderij: het evoluon in aanbouw

Toelichting van de Kunstenaar

Het schilderij is uitgevoerd in olieverven, en gematteerd met mat vernis - om eventuele valse reflecties te vermijden.

Facsimile van zijn handtekening:

handtekening

Locatie in Evoluon

Podium restaurant.