Welkom op evoluon.org

Het Evoluon in Eindhoven was een museum over wetenschap en techniek, en van de plaats van de techniek in de samenleving. Het werd gebouwd en ingericht door Philips en voor het publiek opengesteld in 1966, ter gelegenheid van de viering van het 75 jarig bestaan van het concern. De vliegende schotel vorm van het gebouw maakte het tot een uniek architectonisch wonder wat verder nergens ter wereld is geevenaard. Dankzij het unieke ontwerp ziet het er nog steeds uit of het pas gebouwd is. Het Evoluon werd in 1989 voor het publiek gesloten en is sindsdien niet meer voor het publiek toegankelijk. Het was een "hands on" museum. Het publiek keek niet alleen naar de tentoongestelde objecten, maar mocht er ook aankomen en er mee spelen. Veel mensen hebben in het Evoluon hun liefde voor de techniek ontdekt.

Op het Internet is geen enkele web site te vinden die iets vertelt over het Evoluon in zijn hoogtijdagen in de jaren 70 en 80. De site die u nu bezoekt probeert een heel klein beetje van deze lacune te vullen.

Deze site wordt bijgehouden door Kees Stravers. Als u opmerkingen hebt kunt u hem altijd mailen! kees at evoluon.org

Nieuwsberichten

Evoluon heropent september 2022

Op 24 September 1966 openden ZKH Prins Bernhard en Frits Philips het Evoluon in Eindhoven als een toekomstgerichte plek voor jong en oud, hoogopgeleid en laaggeletterd. Zesenvijftig jaar later, op 24 September 2022 vanaf 15 uur heropent Next Nature het Evoluon voor publiek met de tentoonstelling RetroFuture.

Mensen hebben altijd al over de toekomst nagedacht, wat kunnen wij leren van de toekomst van gisteren? RetroFuture neemt u mee in de belevingswereld van toekomstdenkers, dromers en kunstenaars met design, kunst, wetenschap en film.

In het Evoluon zien we de fictie en feiten die onze toekomst hebben vormgegeven. Op de vier ‘ringen’ van het Evoluon is 3000 m2 tentoonstelling ingericht.

Meer informatie Next Nature Retrofuture

Senster herboren

De Senster, de iconische robot die van 1970 tot 1974 in het Evoluon stond, is herboren in Krakow in Polen. Een team van de universiteit van Krakow heeft het skelet gekocht en in ruim een jaar tijd is de hele Senster gerestaureerd. Oktober 2018 werd hij voor het eerst getoond als onderdeel van de opening van het 100ste academisch jaar van de universiteit. Hij is niet permanent te zien, maar wordt wel getoond als onderdeel van media events. Dit jaar oktober op deze tentoonstelling Exhibition artbots. Op de site van de universiteit staat ook nog deze pagina: Interactive sculpture Senster reactivated after more than forty years

Verongelukte Paul Haemers bij bouw Evoluon Eindhoven krijgt toch plaquette

EINDHOVEN - ‘Herinnering aan Peter Paulus Haemers. Hij overleed op 18 augustus 1965 na een noodlottige val bij de bouw van het Evoluon.’ Een plaquette met die tekst zal binnenkort aan het Evoluon geschroefd worden. De familie Haemers en de nieuwe eigenaren zijn het daar snel over eens geworden.

Verongelukte Paul Haemers bij bouw Evoluon krijgt toch plaquette

Foolen: ‘In uiterste geval kan Evoluonplan Eindhoven ook zonder nieuwbouw’

EINDHOVEN - In het uiterste geval is bebouwing rond het Evoluon helemaal niet nodig, zegt mede-eigenaar Lee Foolen. ,,Maar het zou wel een gemiste kans zijn, want in het park dat zo ontstaat en met de opbrengst van de bebouwing is wel veel meer mogelijk.”

In uiterste geval kan Evoluonplan ook zonder nieuwbouw

‘Dit jaar al meer reuring en activiteiten in Evoluon in Eindhoven’

EINDHOVEN - In 2022 zou het nieuwe Evoluon open kunnen gaan, hoopt ontwikkelaar Lee Foolen. In de tussentijd moet er al voldoende reuring zijn en daarom zijn de nieuwe eigenaren al bezig om evenementen te organiseren.

Dit jaar al meer activiteiten in Evoluon

Petitie Eindhoven wil Evoluon zichtbaar houden

EINDHOVEN - Houdt het Evoluon zichtbaar. Met die slogan is Eindhovenaar Michiel Leenen een online petitie begonnen tegen het plan van Foolen & Reijs en Hurks Bouw en Vastgoedontwikkeling voor het park rond het rijksmonument in Eindhoven.

Petitie Eindhoven wil Evoluon zichtbaar houden

Eindhovens vastgoedduo telde ruim 4,2 miljoen neer voor Evoluon

EINDHOVEN - Ruim 4,2 miljoen euro. Dat bedrag is uiteindelijk betaald voor het meest fameuze bouwwerk van Eindhoven: het Evoluon. Vlak voor kerst werd bekend dat het Rijksmonument door Philips is verkocht aan het Eindhovense vastgoedduo Foolen & Reijs.

Eindhovens vastgoedduo telde ruim 4.2 miljoen neer voor Evoluon

De ziel moet terug in het Evoluon

VIDEO'S - EINDHOVEN - Nu Philips het Evoluon verkoopt moet het weer meer worden dan een fascinerende constructie. Het moet opnieuw gaan leven. Pas als dat lukt, is de missie van de nieuwe eigenaren geslaagd.

De ziel moet terug in het Evoluon

Het Evoluon is verkocht: vijf vragen over het iconische gebouw

EINDHOVEN - Het Evoluon is verkocht. Maar wie koopt het nu eigenlijk? En blijven we het Evoluon straks nog echt zien? Hoe nu verder? Vijf vragen en antwoorden over het verkochte Philips-gebouw.

Het Evoluon is verkocht - vijf vragen over het iconische gebouw

Evoluon, icoon van Eindhoven, verkocht aan Hurks/Foolen & Reijs

VIDEO - EINDHOVEN - Op 1 januari 2019 krijgt het Evoluon een nieuwe eigenaar: Hurks, Foolen & Reijs. Het bekendste gebouw van Eindhoven wordt in 2021 gerenoveerd. Aan de randen van het park verrijzen onder meer een hotel en horeca.

Evoluon icoon van Eindhoven verkocht aan Hurks Foolen en Reijs

Evoluon Eindhoven nu echt rijksmonument

EINDHOVEN - Het zat er al lang aan te komen, maar nu is het dan toch echt: het Evoluon is aangewezen als rijksmonument, compleet met de vijver en een deel van de aanbouw.

Evoluon nu echt rijksmonument

Kraftwerk in het Evoluon

In oktober 2013 geeft de Duitse band Kraftwerk vier 3D-concerten in de schotel van het Evoluon, elk bijgewoond door 1200 toeschouwers. De zaal is daartoe persoonlijk uitverkoren door Kraftwerk-oprichter Ralf Hütter, vanwege het retro-futuristische uiterlijk van het gebouw en de relatie met Philips. 3D-animaties waarin de schotelsectie van het gebouw afdaalt uit de ruimte, maken deel uit van het nummer Spacelab.

Evoluon geopend in de zomer!

Voor het eerst sinds 1989 kon er weer een tentoonstelling bezocht worden in het Evoluon voor een langere periode! Van 7 juli tot 19 augustus 2012 was er de tentoonstelling De Brain Experience te zien. Dit waren een aantal tentoonstellingen rondom de werking van de hersenen, de manier waarop de mens waarneemt en informatie verwerkt, en de problemen die er kunnen zijn. Er waren net als vroeger een groot aantal interactieve proefjes te zien en spelletjes om te spelen waarmee je je brein op de proef kan stellen. Aan het begin van de tentoonstelling moest je een paar vragen beantwoorden die ongeveer een idee gaven hoe oud je was en waar je belangstelling voor had, en dan kreeg je een ring mee die je bij allerlei objecten bij een scanner kon houden en die je dan een op jou toegespitst verhaal aan je liet horen en zien. Je kon zelfs op Facebook delen wat je allemaal gezien had en hoe je door de testjes was gekomen. Het was echt weer de sfeer van het Evoluon van vroeger, het ontdekken en het verwonderen. Een aantal proefjes en waarnemingen leek recht gereincarneerd uit het Evoluon van vroeger. Meer nieuws hier en hier. Er staat zelfs net als vroeger een robot bij de ingang die je verwelkomt!

De tentoonstelling was een succes en er zijn reeds plannen gemaakt om in 2013 weer een tentoonstelling in het Evoluon te plaatsen.

www.nu.nl/wetenschap/2652041/tentoonstellingen-terug-in-evoluon.html
http://www.ed.nl/regio/eindhovenstad/9570604/Evoluon-weer-deels-open-voor-groot-publiek.ece
www.vrienden-evoluon.org/Vrienden-van-het-Evoluon/Nieuwsbrief-29.pdf

Verwondering verloren in tijd

In de kerstbijlage van 2011 van het Eindhovens Dagblad stond een prachtig artikel over de verwondering die je overkwam als je het Evoluon vroeger bezocht, en hoe het daar nu mee gesteld is. Je kan het hier lezen

Nog een keer proefjes doen in het Evoluon

Een fotoverslag van Open Monumentendag 2011 is hier te zien

Open Monumentendag 2011 in het Evoluon, zondag 11 september 2011 van 13.00-17.00

Iedereen die ooit het originele Evoluon bezocht herinnert het zich: zelf proefjes doen en al spelenderwijs iets leren over wetenschap en techniek. Is het niet geweldig om te zien hoe een blikje implodeert, om een brug te bouwen van spaghetti of om zelf gel te maken? Hoe komt het toch dat een ballon zichzelf opblaast of dat een kapotte lamp weer gaat branden? Daarom nog een keer: zelf proefjes doen en proeven bekijken in het Evoluon tijdens Open Monumentendag 2011!

Maar op zondag 11 september is er nog meer te beleven in het Evoluon. Herinneringen aan de oorspronkelijke functie worden opgehaald door de projectie van veel oude beelden en enkele films. Er is een historische VVV-wandeling vanaf Strijp S die eindigt in het jonge monument en er zijn rondleidingen door het boeiende gebouw. Enkele prominente gasten spreken over het belang van geschiedenis en de omgang met monumenten. En natuurlijk zijn er de workshops ontdek techniek voor jong en oud die worden verzorgd door de Stichting Techniekpromotie.

De nixie buizen

Het deel van het Evoluon waar de meeste vragen over komen, en wat iedereen zich het best herinnert, zijn de nixie-buizen tegenover de ingang, waarop geteld werd hoeveel bezoekers er in het gebouw waren. Het was fascinerend om te zien hoe de teller 1 hoger ging staan op het moment dat jij door het poortje liep. Het waren geen echte buizen, maar het was een kunstig neon glaswerk, gebouwd in prachtige kunststof omhulsels die sprekend op buizen leken.

Helaas hebben we behalve deze foto geen informatie over deze nixiebuizen, dus we kunnen u niet vertellen hoe ze gemaakt zijn en waar ze zijn gebleven. Als er ooit iemand iets meer over te weten komt, dan horen we het graag.

De koffie machine

Kort geleden werd er op de zeer druk bezochte technische nieuwssite Slashdot een posting geplaatst waarin geinformeerd werd naar nadere gegevens over het apparaat in de kelder wat zo natuurgetrouw op allerlei manieren het woord Koffie kon uitspreken. Dit apparaat is na de sluiting van het Evoluon kado gedaan aan een museum in Canada, en het heeft daar net zoals in ons land op een grote hoeveelheid liefhebbers indruk gemaakt. Men wil nu het apparaat zo natuurgetrouw mogelijk nabouwen en is op zoek naar de originele schemas. Wie o wie kan daarbij helpen? Graag een mail aan kees at evoluon.org

Unieke documenten toegevoegd

Aan de site is in het hoofdstuk documentatie een aantal documenten toegevoegd. Een document beschrijft precies hoe de dagelijkse gang van zaken was in het Evoluon in de jaren 70. Andere documenten tonen u hoe men tot de naam Evoluon is gekomen, en hoe de eerste schetsen waren voor het ontwerp van het gebouw. Lees het en voel u heel even terug in de tijd.

Kijk ook eens naar het overzicht van alle kunstwerken die in het Evoluon gestaan hebben, compleet met een afbeelding van het werk en een korte bio van de artiest die het maakte.

Evoluon en Be(com)ing Dutch

Op zondag 14 september 2008 was er bij het Evoluon een performance van de artiesten Bik van der Pol. Deze performance was het laatste evenement van het Be(com)ing Dutch kunst project van het Van Abbe Museum. De performance moest op het gras buiten de hekken van het Evoluon plaats vinden, omdat het Evoluon niet aan het evenement mee werkte. Toevallig was het die dag ook de Open Monumenten dag. Wat een groot verschil met de Open Monumentendag van 2006! Meer hier.

Collectie Frits Philips geveild in het Evoluon

De kunstcollectie van Frits Philips is geveild in het Evoluon. De kijkdagen waren van 30 november tot 3 december 2006 en de veiling was op 4 en 5 december. Meer informatie hier.

We zijn er heen geweest om foto's te maken. De fotos kunnen hier bekeken worden. Het was een prachtig ingerichte tentoonstelling, die best nog een tijdje langer had mogen blijven staan.

Het Evoluon druk bezocht tijdens Open Monumentendag

Tijdens de open monumentendag op 10 september 2006 was het meteen bij de opening om 10 uur al druk. Klik hier voor een fotoverslag

Er was een debat over jonge monumenten en hun toekomst, en diverse tentoonstellingen, waaronder een over het Evoluon zelf. Enkele objecten die vroeger in het Evoluon tentoon gesteld waren werden voor deze gelegenheid opnieuw getoond worden in het Evoluon. klik hier voor het programma.

Nieuw boek: Evoluon - 40 jaar boegbeeld van een ambitieuze regio

Jarenlang was het een topattractie. Een prachtig futuristisch gebouw met een interessante tentoonstelling over techniek. Interactief avant la lettre. Nu is het een veel gebruikt congrescentrum. Dit rijk geïllustreerde boek haalt herinneringen op aan vroeger, maar kijkt ook naar het nu. Het beschrijft de bouw, de opening, de tentoonstelling, de bezoekers, en de geschiedenis van dit kenmerkende Eindhovense gebouw. De biografie van een karakteristiek bouwwerk!

Gebonden, 168 pagina's. ISBN 9077721819, prijs € 19,95

De officiële overhandiging van het eerste exemplaar was op zondag 10 september 2006, tijdens de nationale open monumentendag, in het Evoluon.

(Het boek kan niet via deze site besteld worden. U kunt met gebruikmaking van het ISBN nummer dit boek via uw boekhandel bestellen.)

Op bezoek bij het Beiaardmuseum

Het display Tijdmeten wat op ring 3 in het Evoluon stond is in 1989 geschonken aan het Beiaardmuseum te Asten. We zijn gaan kijken of het er nog was. Zie hier het verslag met toen en nu foto's.

Unieke film met beelden van de bouw van het Evoluon ontdekt!

Theo Hagenberg is in 1966 met zijn filmcamera regelmatig naar het Evoluon toegegaan en heeft beelden gemaakt van de bouw van het Evoluon, de carillontoren in het veld er tegenover, en van de technische mast naast het Evoluon. Kort geleden zijn deze beelden ontdekt.

Beelden uit de Hagenberg film

Theo Hagenberg heeft in 1966 niet alleen de bouw, maar ook de opening van het Evoluon en het grote feest ter gelegenheid van het 75jarig bestaan van Philips gefilmd. Het is prachtig om de feestende menigte te zien, en zelfs een glimp van Prins Bernhard is opgevangen.

Beelden uit de tweede film

Kogelbaan

De kogelbaan is bewaard gebleven, hij staat in het techniekmuseum van de universiteit van Delft. Er is nu ook een filmpje van de kogelbaan te zien op de filmspagina

De site

Op het Internet is geen enkele web site te vinden die iets vertelt over het Evoluon in zijn hoogtijdagen in de jaren 70 en 80. De site die u nu bezoekt probeert een heel klein beetje van deze lacune te vullen. Dit is helemaal niet zo makkelijk, want er is heel erg veel uit deze periode weggegooid. Als u nog folders of foto's uit deze periode hebt, horen wij dat graag. Email Kees als u nog iets voor ons hebt. Hij is dolblij met elk bericht!

Geschiedenis - onder dit kopje aan de linkerkant vindt u een korte introductie tot de geschiedenis van dit architectonisch wonder.

De Wegwijzer - Dit is een weergave van de uitgebreide plattegrond van het Evoluon die iedere bezoeker mee kon nemen.

De Gidofoon - Iets heel aparts wat we hebben gevonden is de Gidofoon, met enkele bandjes. Als je rondgeleid wilde worden door het Evoluon, maar er was geen gids, dan kon je bij de balie een cassetterecorder met een bandje krijgen wat je leidde door een deel van de tentoonstelling. Op het bandje stond waar je naar toe moest lopen en wat je daar dan zag. Was je aangekomen en had je de toelichting gehoord, dan kon je de recorder stilzetten en alles goed bekijken. Daarna zette je hem weer aan en ging je naar het volgende object. Wij hebben naast beelden ook een paar mp3tjes!

De Senster - Vlak bij de ingang van het Evoluon stond een prachtige robot, een cybernetisch kunstwerk gemaakt door Edward Ihnatowicz. Het was het eerste computer gestuurde kunstwerk.

Evoluon film - In de archieven van Ernst Leefsma bleek een beeldplaat uit 1969 aanwezig te zijn met daarop een 12 minuten durende film over het Evoluon!! Geweldig om al deze beelden uit de beginperiode nog eens terug te zien! Via de link aan de linkerkant kunt u beelden zien uit de film, of hem zelfs compleet downloaden.

Evoluon foto's - Hier heeft Kees alle foto's geplaatst die hij van het Evoluon kon vinden. Hebt u zelf nog foto's die Kees niet heeft, dan kunt u er hem heel blij mee maken!

Kunst in het Evoluon - Een zeer uitgebreid overzicht van alle kunstwerken die in het Evoluon aanwezig waren, met gegevens over iedere kunstenaar.

Musea - Enkele musea hebben nog dingen over of uit het Evoluon in hun collectie. Onder dit hoofdstuk vindt u foto's van een bezoek aan het Philips museum in Eindhoven en info over andere musea.

Het Evoluon amateur radio station - In het Evoluon was een permanent bemand amateur radio station. Zendamateurs die een verbinding met dit station maakten kregen een speciale 'qsl' kaart om deze verbinding te bevestigen. We hebben afbeeldingen van deze kaarten en het verhaal van een radio amateur.

Evoluon mementos - Als bezoeker kon je heel wat mee naar huis krijgen aan leuke dingetjes. Op deze pagina houden we de buit bij.

Vrienden van het Evoluon

Vindt u het ook zo jammer dat het Evoluon geen tentoonstelling over techniek meer herbergt? Doe mee met de Vrienden van het Evoluon